Friday, September 28, 2012

:: A Friend Is Someone Who Reaches For Your Hand But Touches Your Heart

If u ask me, who is my friend? I'll say, all the 'mates' are my friends. Don't ask me who is my bestfriend because people whose;understand,kind,nice,beuty..can be my bestfriend.
Me, got souvenior from my friends and proudly say, they are my bestfriend. Not because they gave me gift then I called them bestfriend but its about the kindness, understanding, flexible,caring and also pretty...they have a packaged and deserved to be a bestfriend.

Thanks DN for the warm sweater. Thanks Lili for the casing. Hug and Love.

'Every Gift From A Friend Is A Wish For Your Happines'
-Ricahrd Bach-

P/S : i'm not going to declare who is my bestfriend but if u feel i'm ur best, honestly, me too....

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, September 21, 2012

:: Life Not Too Perfect

0049, time appear at phone. Now, already on the bed, in a blanket, wearing socks...feeling good. But..just reached home 20 minutes ago..make me feel..so damn. What a life I have when 11 pm I still at office? I didn't watch final episode for series tv that followed? Always had a nighmare about work..Oh, I hate my life right now!

Ok, bye!

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, September 6, 2012

:: Mana Perginya Duit

Boleh tak saya katakan gaji kita setiap bulan tu bukannya upah atau ganjaran apa yang kita lakukan setiap hari setiap bulan. Tapi duit tu sebenarnya untuk kita bayar hutang piutang yang ada dan setiap bulan wajib membayarnya.

Setiap bulan perkara biasa yang perlu dibayar dan melabur duit:-

1. Sewa rumah (rumah sendiri pun tetap kena bayar juga dekat bank). Kalau tidak bayar, nanti kena halau tuan rumah atau bank tarik balik rumah dan akhirnya dilelong. Dasyat.
2. Sudah ada rumah, kena bayar bil elektrik dan air. Tak kan nak pakai lilin dan mandi air sungai. Tu pun kalau ada sungai dekat rumah. Kalau x, tumpang mandi dekat ofis kot. X da elektrik, macam mana nak iron baju? (ada elektrik pun malas iron..huhu)
3. Kena ada kenderaan nak pergi kerja. Dah kena ada kereta or motor. Kereta pun geran dekat bank lagi. Tak bayar nanti mail lambong tarik. Dah lah kerja kena keluar. Banyak keluar banyak lah kena isi minyak..
4. Dah belajar pandai jangan jadi kacang lupakan kulit. Bayar balik pinjaman PTPTN. Kalau x bayar, nanti tak boleh pergi oversea. X boleh lah nak singgah hinggap ke Pulau Jeju.
5. Makan kena cukup. Bela badan bagi gemuk. Jadi, waktu lunch confirm makan dekat restoran depan ofis. Sehari bawak keluar rm10...sebulan? Darab sendiri lah..
6. Dah pakai hp canggih, x kan x boleh internet kot..jadi kenalah bayar bil hp+data internet. Tak kan sepanjang masa nak bergayut guna telefon ofis kot. Tak pun all the time berFB guna pc ofis. Tak bagus2.
7. Ada duit lebih sikit, ambil pula insuran. Kena bayar juga. Walaupun x tahu lagi bila akan claim. Tak pa, langkah berjaga-jaga.
8. Simpan duit ditempat yang susah nak keluarkan. Jumlah simpanan setiap bulan adalah jumlah ikut suka.
9. Oh lupa, bagi mak ayah duit poket. Siapa duduk dengan family, kena beli juga barang rumah. Jangan duduk seronok ja. Dah bagi duit poket, tiba-tiba mintak handbag baru..pengsan!
10. Menabung duit di Aeon / tesco etc yang berhampiran. Sebulan tak mall rasa berdebar-debar. Rasa tak sempurna hidup dalam sebulan tu.

Ok, it just a randoms opinion. Maybe same or maybe not and ada banyak lagi perkara-perkara yang membuatkan kita kena keluarkan duit. Ok, selamat berjimat. Boleh pergi haji!

Sampai jumpa nanti!

Published with Blogger-droid v2.0.6